Πως μας επηρεάζει πραγματικά η μουσική;

brain-and-music

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση μας. Δεν είναι τυχαίο. Η  προσπάθησε να συλλέξει σε αυτό το φανταστικό post τους τρόπους που η μουσική επηρεάζει και βελτιώνει τον εγκέφαλο μας. Ας δούμε όμως πως:

1. Η χαρούμενη/λυπητερή μουσική επηρεάζει το πως βλέπουμε τα πρόσωπα

Ο εγκέφαλος μας αντιδρά διαφορετική στην χαρούμενη και την λυπητερή μουσική. Ακόμα και μικρά κομμάτια χαρούμενης ή λυπητερής μουσικής μας επηρεάζει. Μια έρευνα έδειξε ότι αφότου ακούσουμε ένα κομμάτι μουσικής, τείνουμε να αντιληφθούμε ένα ουδέτερο πρόσωπο ως χαρούμενο ή λυπημένο, ανάλογα με τη μουσική που ακούσαμε.

2. Τα μουσικά μας γούστα προδίδουν την προσωπικότητα μας

Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του άρθρου. Σε μια έρευνα που έγινε, ζευγάρια που προσπαθούσαν να μάθουν ο ένας τον άλλον κοίταξαν τα αγαπημένα τραγούδια του άλλου και έκαναν αρκετά καλές προβλέψεις σχετικά με την προσωπικότητα του.  Η έρευνα χρησιμοποίησε  5 στοιχεία της προσωπικότητας για να κάνει το τεστ: Να είναι κάποιος ανοιχτός σε εμπειρίες, εξωστρέφεια, τερπνότητα, ευσυνειδησία και συναισθηματική ισορροπία.

music-and-personality

Σύμφωνα με μια μελέτη του Heriot-Watt University, παρακάτω θα βρείτε πως τα μουσικά είδη μπορούν να αποκαλύψουν την προσωπικότητά μας:

 • Οι Blues fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, είναι εξωστρεφείς και ευγενικοί.
 • Οι Jazz fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, είναι εξωστρεφείς και χαλαροί
 • Οι Classical music fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, είναι εσωστρεφείς και χαλαροί
 • Οι Rap fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και είναι εξωστρεφείς
 • Οι Opera fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί και ευγενικοί.
 • Οι Country and western fans είναι σκληρά εργαζόμενοι και είναι εξωστρεφείς
 • Οι Reggae fans  έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, δεν είναι σκληρά εργαζόμενοι, είναι εξωστρεφείς,ευγενικοί και χαλαροί
 • Οι Dance fans είναι δημιουργικοί, είναι εξωστρεφείς αλλά δεν είναι ευγενικοί
 • Οι Indie fans έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, δεν είναι σκληρά εργαζόμενοι, και δεν είναι ευγενικοί και χαλαροί
 • Οι Bollywood fans είναι δημιουργικοί και είναι εξωστρεφείς
 • Οι Rock/heavy metal fans έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, δεν είναι σκληρά εργαζόμενοι,δεν είναι ευγενικοί και χαλαροί
 • Οι Chart pop fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση,είναι σκληρά εργαζόμενοι, είναι εξωστρεφείς, ευγενικοί αλλά δεν είναι δημιουργικοί και  χαλαροί 
 • Οι Soul fans έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, είναι δημιουργικοί, εξωστρεφείς,ευγενικοί και χαλαροί 

3. H μουσική μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή όταν οδηγάμε

4. Η μουσική μας βοηθάει να γυμναστούμε

Το 1911, ο αμερικανός ερευνητής Leonard Ayres, ανακάλυψε ότι οι ποδηλάτες που άκουγαν μουσική έκαναν γρηγορότερα πετάλι από αυτούς που δεν άκουγαν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική κατευνάζει τα σήματα κούρασης που στέλνει ο εγκέφαλος. Όταν το σώμα μας καταλάβει ότι κουράστηκε στέλνει σήματα στον εγκέφαλο να σταματήσει για διάλειμμα. Η μουσική ανταγωνίζεται για την προσοχή του εγκεφάλου μας και μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα σήματα κούρασης.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η καλύτερη μουσική για άσκηση κυμαίνεται στα 145 bpm, οπότε πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη όταν επιλέγουμε τα κομμάτια για την γυμναστική μας. Μάλιστα χωρίζεται και ανάλογα με το είδος όπως θα δείτε παρακάτω:

Screen-Shot-2013-11-20-at-8.29.58-AM

Και ακόμα καλύτερα αν συνδυάσουμε τα “tempos” με το είδος της γυμναστικής που κάνουμε για να συγχρονίζονται, θα έχουμε ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα.

Screen-Shot-2013-11-20-at-8.30.17-AM

 

Αυτά, και άλλα 4 μπορείτε να βρείτε στο πλήρες άρθρο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *