Αποκλειστική συνέντευξη: James Kerr aka Scorpion Dagger

Αρχικά να πω ότι είμαι μεγάλη θαυμάστρια του James Kerr, δηλαδή του Scorpion Dagger που είχα ανακαλύψει στο tumblr (και όχι μόνο- φαίνεται να έχει τρυπώσει σε κάθε γωνιά του internet).  Δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί gifs από αναγεννησιακούς πίνακες, αλλά το ότι κάθε του δημιουργία περιλαμβάνει μια μικρή ιστορία που πάντα σε κάνει να γελάς. Όταν λοιπόν ανεβάσαμε αυτό στο curator, έψαξα να μάθω περισσότερα σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από τον Scorpion Dagger και δεν βρήκα αρκετές πληροφορίες. Το μόνο που κατάφερα να ανακαλύψω ήταν ότι όταν  η Tate Gallery είχε δημιουργήσει το πρωτοποριακό project 1840’s Gif Party, τον είχε καλέσει να δημιουργήσει και εκείνος το δικό του gif που τελικά και παρουσιάστηκε στην Tate δίπλα από το αυθεντικό έργο του John Brett.

John BrettLady with a Dove: Madame Loeser 1864

John Brett Lady with a Dove: Madame Loeser 1864, Tate Gallery

tumblr_mzpjoaSoMk1rc3rlfo1_500 (1)

Το έργο του Scoprion Dagger για το 1840’s Gif Party της Tate

Τον προσέγγισα και με μεγάλη χαρά δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Αν θέλετε μπορείτε να τον ακολουθήσετε στον λογαριασμό του στο tumblr και να πάρετε μια καθημερινή δόση γέλιου ή να δείτε τη συλλογή από gifs που έχουμε επιλέξει στο ακόλουθο άρθρο.

Από που είστε και ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Είμαι από το Μοντρεάλ του Καναδά. Και κάνω τέχνη για να ζήσω, αλλά δουλεύω και στην βιβλιοθήκη του τοπικού πανεπιστημίου για να μπορώ να πληρώνω τους λογαριασμούς.

Πως αποφασίσατε να φτιάχνετε gifs από τους αναγεννησιακούς πίνακες;
Άρχισα να φτιάχνω gifs ως έναν τρόπο που θα με βοηθούσε να μάθω πως να κάνω animation. Στην αρχή, χρησιμοποιούσα κυρίως εικόνες από το portfolio μου και τις συνέδεα με οτιδήποτε μπορούσα να βρω στο διαδίκτυο. Η απόφαση μου να αρχίσω να χρησιμοποιώ αναγεννησιακούς πίνακες ήρθε όταν άρχισα να ξεφυλλίζω κάτι βιβλία τέχνης που είχα στο σπίτι και συνειδητοποίησα τι τέλεια παλέτα θα ήταν αν τα χρησιμοποιούσα για να κάνω τα δικά μου gif.

Τι σας εμπνέει όταν φτιάχνετε τα gifs?
Συχνά τα gif μου είναι εμπνευσμένα από πολύ παράξενα και κοινότοπα πράγματα. Για παράδειγμα θα δω κάποιον να κατουράει σε θάμνους και θα σκεφτώ: “πως μπορώ να το κάνω αυτό gif?”. Με ένα παράξενο τρόπο, με ενδιαφέρει πολύ να εκφράσω τον τρόπο  που αυτές τις φαινομενικά κοινότοπες καταστάσεις μπορούν να παρουσιαστούν ως πολιτικές τοποθετήσεις. Το ξέρω ότι δεν είναι φανερό, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετή σκέψη πίσω από την πλειονότητα των gif μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας;
Δύσκολη ερώτηση. Μου αρέσει όταν ξαναχρησιμοποιώ χαρακτήρες από προηγούμενα GIFs και συνεχίζω μια ιστορία μαζί τους. Μου αρέσει πολύ να χρίζω μια σχέση με τους ανθρώπους που βλέπετε στο έργο.

Πως ήταν η εμπειρία σας να δουλεύετε για το 1840s Gif party της Tate Gallery;
Πολύ cool. Πρώτα με προσέγγισαν για να φτιάξω ένα GIF για το event. Έμεινα άφωνος. Αγάπησα το concept απίστευτα πολύ και φυσικά ήμουν παραπάνω από χαρούμενος να το κάνω. Ένα αστείο ήταν ότι δεν επρόκειτο να πάω, αλλά όλοι οι φίλοι μου με είπαν τρελό να μην πάω, και ουσιαστικά με έπεισαν. Το ότι είδα το έργο μου δίπλα σε έναν πίνακα του David Hockney ήταν εκπληκτικό και κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ.

Πως προφέρεται: τζιφ ή γκιφ;
Χαχα, αλήθεια δε με νοιάζει. Τα λέω Γκιφς. Το τζιφ δε μου ακούγεται σωστό. Να έχετε υπόψη, ότι σέβομαι τον δημιουργό του και τις επιθυμίες του για την προφορά, αλλά το μυαλό μου δε μπορεί να ακολουθήσει.

Έχετε πάει στην Ελλάδα; Και αν ναι, που;
ΟΧΙ! Και πεθαίνω να πάω. Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη στην Ευρώπη που δεν έχω πάει, που αλήθεια πρέπει να σχεδιάσω ένα μήνα να ταξιδέψω παντού και να δω όσα περισσότερα μπορώ. Έχω μεγαλώσει με Έλληνες φίλους και οικογένεια που έχουν πάει και όλοι μου λένε ότι πρέπει να πάω μια ημέρα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης;
Άλλη μια δύσκολη ερώτηση για μένα. Όσον αφορά τη μοντέρνα τέχνη, αυτόν τον καιρό αγαπάω τους Cleon Peterson, Angela Dalinger, Brecht Evens, Walter Scott και οτιδήποτε φτιάχνουν οι φίλοι και η κοπέλα μου. Το έχω πει πολλές φορές ότι οι μεγαλύτερες επιρροές μου είναι οι φίλοι μου και τα πράγματα που κάνουν και κάνουμε μαζί.