Ο Nick Hornby στο The Talks

Nick-Hornby-001

Το να διαβάζουμε συνεντεύξεις στο The Talks είναι μια από τις αγαπημένες μας ασχολίες τον τελευταίο καιρό. Το ενδιαφέρον αυτό site, φιλοξενεί εδώ και τρία χρόνια ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από συγγραφείς, ηθοποιούς, αθλητές, μουσικούς και ανθρώπους της μόδας.

Το 2011, o αγαπημένος Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Nick Hornby μίλησε για την μεγάλη του έμπνευση, την Anne Tyler και το γράμμα που του έστειλε όταν διάβασε το High Fidelity, την κινηματογραφική προοπτική που έχουν τα έργα του και τις σεναριακές του απόπειρες. Σας παραθέτουμε κάποια κομμάτια από τη συνέντευξή του.

Κύριε Hornby, προτού ο Hunter S. Thompson γίνει διάσημος, είχε τόσο μεγάλη εμμονή με τον Ernest Hemingway που ξαναέγραψε κάθε λέξη από το For Whom The Bell Tolls γιατί ήθελε να νιώσει το συναίσθημα του να γράφει κάποιος κάτι τόσο καταπληκτικό. 

Πολύ ωραία ιδέα. Δεν το γνώριζα.

Είχατε ποτέ παρόμοιο πάθος;

Η έμπνευσή μου ήταν η Αμερικανίδα συγγραφέας Anne Tyler. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν την πρωτοδιάβασα και νομίζω ότι είναι μεγάλη συγγραφέας. Γράφει πολύ απλά, με χιούμορ και ψυχή. Δεν ήξερα πως γίνεται γιατί δεν είχα διαβάσει όλα αυτά τα βιβλία στο πανεπιστήμιο. Ήθελα πάντα να γράψω αλλά σκεφτόμουν: “Δε μορώ να κάνω αυτό και δε θέλω να κάνω αυτό, οπότε ίσως δεν είμαι συγγραφέας”. Αλλά όταν την διάβασα, συνειδητοποίησα όλη της την καλλιτεχνική ώθηση. Έχω εμμονή μαζί της.

Τα High Fidelity, About a Boy και Fever Pitch  έχουν γίνει όλα ταινίες. Τι συμβαίνει με το έργο σας και είναι τόσο κινηματογραφικό; 

Όλα μου τα βιβλία έχουν αγοραστεί στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ μπανάλ εξήγηση για αυτό, το οποίο είναι ότι αν έχεις πουλήσει ένα δύο, ο κόσμος  ενδιαφέρεται περισσότερο την επόμενη φορά. Το άλλο είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρπωοι που θέλουν να κάνουν ταινίες. Αν έχεις γράψει ένα μυθιστόρημα που έχει έναν χαρακτήρα και αφήγηση, σε κάποια φάση, κάποιος θα ενδιαφερθεί να το κάνει ταινία και αυτός μπορεί να είναι είτε ένα στούντιο του Χόλιγουντ είτε ένας ανεξάρτητος βρετανός κινηματογραφιστής με καθόλου λεφτά. Αλλά τελικά νομίζω ότι το να πουλάς τα δικαιώματα του βιβλίου για την ταινία δεν είναι κάτι σημαντικό. Αλλά είναι ενδιαφέρον.

Τι εννοείτε;

Ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφιστών, νομίζουν ότι τα βιβλία μου είναι πιο κινηματογραφικά από ότι πραγματιά είναι. Το  A Long Way Down για παράδειγμα ξεκινά με 4 ανθρώπους που στέκονται σε μια ταράτσα και είναι έτοιμοι να πηδήξουν. Όλοι έλεγαν: Α, μπορώ να το δω αυτό να γίνεται ταινία. Και εγώ είπα: Ναι, μπορείτε να το δείτε στο πρώτο λεπτό του φιλμ. Και το υπόλοιπο είναι στα κεφάλια τους. Είναι μόνο flashbacks και μέσα σε δωμάτια να μιλάνε που δεν είναι τόσο κινηματογραφικό, όσο μπορεί να νομίζει κάποιος.

Τι σας βοήθησε να βρείτε το δρόμο σας τελικά; 

Ταινίες, μουσική και διαφορετικά είδη βιβλίων μου έδωσαν την πνευματική διέγερση. Αυτά είναι πράγματα που αναγκάστηκα να ανακαλύψω έξω από την εκπαίδευση και όμως αυτά είναι όλη η ζωή στο μυαλό μου. Αλλά δεν μου τα προσέφερε κανείς. Οπότε, είναι ένα πραγματικά πολύπλοκο ταξίδι που πρέπει να περάσουμε όλοι μας σε κάποιο σημείο στη ζωή μας.  

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Nick Hornby εδώ.