Running the Numbers: το έργο ζωής του Chris Jordan

Cans Seurat, απεικονίζει 106,000 αλουμινένια τενεκεδάκια, όσος είναι ο αριθμός που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ανά 30 δευτερόλεπτα

Cans Seurat, απεικονίζει 106,000 αλουμινένια τενεκεδάκια, όσος είναι ο αριθμός που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ανά 30 δευτερόλεπτα

O Chris Jordan είναι ένας από τους χαρισματικότερους φωτογράφους που υπάρχουν εκεί έξω. Γεννημένος το 1963 στο Connecticut των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Jordan αποφάσισε να σπουδάσει μουσική στην California αλλά τελικά κατέληξε σε σχολή δικηγορίας στο Austin του Texas, για να βρίσκεται κοντά στη μετέπειτα σύζυγό του η οποία σπούδαζε στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Αν και άσκησε τη δικηγορία για δέκα περίπου χρόνια, εκπροσωπώντας μικρές και μεγάλες εταιρίες, μια μετακόμισή στο Seattle θα αποβεί καθοριστική, καθώς ο Jordan θα παρατήσει τα πάντα για να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη: τη φωτογραφία.

Η επί δέκα ετών τριβή με τα “άπλυτα” των εταιριών είναι το μεγάλο ερέθισμα του Jordan για τη δημιουργία της αξεπέραστης μέχρι σήμερα συλλογής του Running The Numbers. To έργο βασίζεται σε στατιστικές μελέτες που αφορούν τον άκρατο καταναλωτισμό που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και τον εθισμό σε κάθε είδους ουσία.

Η τεχνική με την οποία στήθηκε το Running The Numbers είναι η χρήση του αντικειμένου της εκάστοτε στατιστικής μελέτης το οποίο αναπαράγεται πολλές φορές, δημιουργώντας έτσι ένα μωσαϊκό που απεικονίζει με αρκετά καυστικό και πολλές φορές άβολο τρόπο το ίδιο το αποτέλεσμα της μελέτης. Για παράδειγμα η παρακάτω εικόνα του χαρούμενου Snoopy στην αγκαλιά του Charlie Brown, είναι φτιαγμένη από δέκα χιλιάδες κολάρα σκύλων και γατών, όσος είναι και ο μέσος αριθμός των κατοικίδιων που οδηγούνται καθημερινά στην ευθανασία στις ΗΠΑ όντας ανεπιθύμητα από τις οικογένειες που τα φιλοξενούν!

c_j_cats_and_dog_collars

Και για του λόγου το αληθές, αν κάνετε ζουμ στην εικόνα, στο επίσημο site του Chris Jordan, ή αν είστε από τους τυχερούς που έχουν δει το έργο στις κανονικές του διαστάσεις (1,5χ1,7 μέτρα), θα δείτε το παρακάτω -θλιβερό- αποτέλεσμα:

c_j_cats_and_dog_collars_2

Το Running The Numbers, ξεκίνησε το 2006 και χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη, μέχρι το 2009, ονομάζεται An American Self Portrait και βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν μόνο τις ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη ονομάζεται Portraits Of Global Mass Culture και βασίζεται σε στοιχεία που αποτυπώνουν τη γιγάντωση του καταναλωτισμού παγκοσμίως.

Το Running The Numbers μπορεί να είναι το σημαντικότερο έργο του Jordan, η τέχνη του όμως δεν περιορίζεται σε αυτό. Άλλα σημαντικά επιτεύγματα του είναι το In Katrina’s Wake: Portraits of Loss from an Unnatural Disaster, που αφορά τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Katrina το 2005, όπως και το πιο πρόσφατο και μακαβριότερο όλων, Midway: Message from the Gyre που έχει σαν βασικό θέμα πτώματα νεογνών άλμπατρος τα οποία τρέφονται κατά λάθος με πλαστικά που κατακλύζουν το σύμπλεγμα νησιών Midway, κοντά στη Hawaii στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Running The Numbers του Chris Jordan, ενώ σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το προσωπικό του site καθώς και να δείτε την παρακάτω ομιλία του στο TED Talks.

Links: 

Chris Jordan Official Site

Chris Jordan @ Facebook

Chris Jordan’s Ted Talks: Turning Powerful Stats Into Art: