5 βιβλία για το καλοκαίρι: Θοδωρής Γεωργακόπουλος

thodoris11

Editor’s note: Συνέχεια του αφιερώματος με προτάσεις για πέντε βιβλία για το καλοκαίρι, με τις επιλογές του Θοδωρή Γεωργακόπουλου συγγραφέα, δημοσιογράφου, συνιδρυτή της Nest Media και εμπνευστή του Bookworm.gr  μιας ιντερνετικής λέσχης βιβλίου.

Τι είναι το Bookworm:

Το Bookworm είναι μια online λέσχη ανάγνωσης. Κάθε μήνα επιλέγουμε ένα βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, το διαβάζουμε όλοι μαζί, και μετά γράφουμε γνώμες και απόψεις στο bookworm.gr. Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν και οι συναντήσεις, όπου τα μέλη θα συζητάνε για τα βιβλία με τους συγγραφείς, τους μεταφραστές και μεταξύ τους. Γράφεστε στο bookworm.gr για να παίρνετε και το σχετικό newsletter.

Alice Munro – Dear Life

dear life cover


Μια συλλογή από νυσταγμένες, απλές ιστορίες ταπεινών και θλιμμένων ηρώων στο μελαγχολικό Καναδά, γενικά πολλή μελαγχολία. Τα διηγήματα, ωστόσο, είναι τόσο καλογραμμένα, που σε αφήνουνε λαχανιασμένο.

Λουκ Χάρντινγκ – Φάκελος Σνόουντεν – Καστανιώτης

newego_LARGE_t_641_106299957
Η υπόθεση της κλοπής αρχείων της NSA από το νεαρό αναλυτή Έντουαρντ Σνόουντεν και της αποκάλυψής τους από επιλεγμένα ΜΜΕ είναι συναρπαστική, θα γίνει κομμάτι της ιστορίας, και γράφεται τώρα που μιλάμε. Σε ετούτο το βιβλίο περιέχονται, ας πούμε, τα πρώτα κεφάλαια.

Ντόνα Ταρτ – Η Καρδερίνα – Λιβάνης

20140628_public1
Αυτό είναι το βιβλίο που διαβάσαμε τον Ιούλιο στο Bookworm. Είναι η καλογραμμένη ιστορία ενός πιτσιρικά που χάνει τη μαμά του σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα, και περνά μια ζωή εξαρτώμενος από τη φιλοξενία των ξένων και τις μνήμες. Το αποκαλούν “ντικενσιανό”, μάλλον επειδή ο ήρωας είναι ορφανός και υπάρχουν περιγραφές φτώχιας και ταξικών ανισοτήτων. Είναι χίλιες σελίδες, οι περισσότερες πάρα πολύ ωραίες.

Χρήστος Τσιόλκας – Μπαρακούντα – Ωκεανίδα

unnamed (1)
Αυτό είναι το βιβλίο που θα διαβάσουμε τον Αύγουστο στο Bookworm. Ο ελληνοαυστραλός Τσιόλκας γράφει ξανά για τις εθνικές και ταξικές εντάσεις και διαφορές στην κοινωνία της Αυστραλίας, αλλά ο δικός του ήρωας δεν είναι ορφανός, οπότε το βιβλίο δεν είναι “ντικενσιανό”. Ο ήρωας είναι ένας πιτσιρικάς κάπως αχώνευτος, προορισμένος να γίνει πρωταθλητής στην κολύμβηση. Η ζωή, ωστόσο, τα φέρνει αλλιώς. Όπως συνήθως κάνει.

Eleanor Catton – The Luminaries

luminaries
Και ετούτο μοιάζει ιδανικό για όσους απόλαυσαν την “Καρδερίνα” και θέλουν άλλο ένα αντίστοιχο “τούβλο”. Η γεννηθείσα το 1985 Κάτον έγραψε ετούτη την ιστορία που διαδραματίζεται το 1866 στη Νέα Ζηλανδία, και κέρδισε το Man Booker πέρυσι. Έχω κι άλλο λόγο να το διαβάσω: Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια διαδραματίζεται στην Τασμανία, που είναι σχετικά κοντά, τριάντα χρόνια νωρίτερα. Μοιάζει ενδιαφέρουσα και άγρια περίοδος, και μοιάζουν ενδιαφέροντα και άγρια μέρη.