Ο άνθρωπος πίσω από τα κολάζ: John Stezaker

tumblr_nb3md1ZBQ51qztdg6o3_500

Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις που θα με κάνουν να σταθώ σε μια φωτογραφία που συνάντησα στο διαδίκτυο για αρκετή ώρα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο John Stezaker. Τα κολάζ του John Stezaker μου προκαλούν έντονα συναισθήματα, τόσο έντονα που με κάνουν να θέλω να δημιουργήσω ιστορίες πίσω από αυτά.

Αναζήτησα λοιπόν να μάθω ποιος είναι ο John Stezaker και τι τον ώθησε να δημιουργήσει αυτά τα υπέροχα κολάζ. Σε αυτό το άρθρο του guardian, ανακαλύψα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για εκείνον και για την δημιουργία των κολάζ του. Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι δημιουργεί κολάζ εδώ και 40 χρόνια αλλά μόλις πρόσφατα, η δουλειά του αποκαλύφθηκε και εκτέθηκε σε μεγάλες γκαλερί σε όλον τον κόσμο. Στην συνέντευξή που παραχώρησε στον guardian ανέφερε ότι οι φωτογραφίες που χρησιμοποιεί στα κολάζ είναι φωτογραφίες ανώνυμων ή αποτυχημένων ηθοποιών που βρίσκει σε παζάρια, αγορές και στο διαδίκτυο. Αναφέρει: “Υπάρχει μια μελαγχολία στα πρόσωπα των ηθοποιών που δεν τα κατάφεραν και στις εικόνες που ήταν προορισμένες να εξαφανιστούν. Με ελκύει πολύ το γεγονός αυτό”.
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του είναι απλά μια καρτ ποστάλ τοπίου πάνω σε μια φωτογραφία από πρόσωπα. Σχετικά με αυτό λέει: “Όταν κοιτάζουμε ένα πρόσωπο, υποθέτουμε ότι κοιτάζουμε πίσω από το πρόσωπο για να διακρίνουμε μια προσωπικότητα. Όταν δημιουργώ ένα κανονικό παρασκήνιο (σ.σ. το τοπίο), συχνά δημιουργώ κάτι που μετατρέπεται σε μια εικόνα φρίκης. Πολλές φορές με εκπλήσει , γιατί δεν σκόπευα να δημιουργήσω αυτό”.

tumblr_nb3md1ZBQ51qztdg6o4_500  tumblr_nb3md1ZBQ51qztdg6o2_500 js-third-person-II-00013_ john-stezaker-mask-xci-2009 john stezaker 002 CRI_113285