Συνέντευξη: Marion Toy / Mάρη Δημητρούλη

dustfree tiger_mickeys placeyourbetsΤη Μάρη Δημητρούλη την έχουμε γνωρίσει μέσα από το φανταστικό project Marion Toy που έχει στήσει εδώ και καιρό, και φωτίζει τις οθόνες μας με αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Τα έργα της αποτελούν το αποτέλεσμα έμπνευσης, art direction και styling. Την προσεγγίσαμε για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη, καθώς και για να μας κάνει μια περιήγηση στο φανταστικό κόσμο του Marion Toy.

– Πως προέκυψε αυτό το τόσο όμορφο project;

Προέκυψε μέσα από την όρεξή μου για πειραματισμό και μία ανάγκη μου να προβάλω με ένα πρωτότυπο τρόπο μία φούστα που είχα μόλις αγοράσει. Όλα αυτά πριν από 2 χρόνια περίπου. Η λήψη λέγεται “don’t fear the grater”. Ανέβασα τη φωτογραφία στο λογαριασμό μου στο Instagram, τo feedback ήταν απροσδόκητα καλό και χωρίς να σκεφτώ ότι ξεκινάω κάτι, απλά συνέχισα να κάνω αυτό που μου άρεσε.

dont fear the grater

don’t fear the grater

– Τι σκέφτεσαι πριν ετοιμάσεις την επόμενη φωτογράφιση;

Επειδή τρέχω μόνη μου το project (art-direction, κατασκευές, styling, posing, φωτογράφιση και τελική επεξεργασία) θεωρώ ότι η σωστή οργάνωση είναι το Α και το Ω. Κάθε λήψη απαιτεί έρευνα και προεργασία. Εργάζομαι παράλληλα σαν γραφίστας οπότε ο χρόνος μου είναι σχετικά περιορισμένος. Αναγκαστικά λοιπόν δημιουργώ μία λίστα με μέρη που πρέπει να επισκεφτώ για να βρω υλικά, αντικείμενα, ρούχα, αξεσουάρ και ότι άλλο. Έχει κοινώς το τρέξιμό του αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε το διασκεδάζω. Κάθε άλλο!

captain

up

 

– Τι σε εμπνέει;

Χμ, σε αυτή την ερώτηση συνηθως δεν ξέρω τι να απαντήσω. Κι αυτό γιατι όταν εμπνέομαι από κατι δεν το συνειδητοποιω άμεσα και το effect της έμπνευσης μπορεί να έρθει πολύ αργότερα και να αποδοθεί με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο. Έχει να κάνει με το πως επεξεργάζεται το κάθε μυαλό ένα ερέθισμα.
Για να είμαι ειλικρινής θα έλεγα ότι έχει μαζευτεί πολύ υλικό μέσα στο κεφάλι μου από όλα αυτά τα χρόνια. Σαν μωσαϊκό πραγμάτων που έχω δει ή έχω φανταστεί και θέλω να επέμβω σε αυτά με το δικό μου τρόπο.

– Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου φωτογράφοι ;

Θα εκμεταλλευτώ την ερώτηση και θα αναφέρω ότι η βασική μου ιδιότητα δεν είναι αυτή του φωτογράφου. Η εμπειρία μου σαν γραφίστας και η επαφή μου με φίλους φωτογράφους με έχει διδάξει κάποια πράγματα πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο έτσι ώστε να μπορώ να απαθανατίζω τις ιδέες μου. Από εκεί και πέρα όμως, αν έπρεπε να περιγράψω τι ακριβώς κάνω, θα έλεγα Surreal Conceptual Art. Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τους τίτλους αλλά έχω καταλάβει ότι βοηθούν σε ορισμένες καταστάσεις.
Μέσα απ το project μου προωθώ τις ιδέες μου και την αισθητική μου.. το ότι έχω τα skills να κάνω και τις λήψεις είναι διπλό καλό : ) Μιας και έγινε η ερώτηση όμως θα αναφέρω τον Tim Walker. Είναι απλά εξαιρετικός. Εντυπωσιάστηκα από τη συνεργασία του με την Tilda Swinton και όχι μόνο. Aξίζει μια βόλτα απ το site του.

breakfast brilliantine duck_flavor

 

– Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογραφία; (από τα δικά σου projects)

Παρ όλο που, κλασσικά, τις αγαπώ όλες γιατί η κάθε μία έχει να μου θυμίσει κάτι.. θα αναφέρω αυτή που βγήκε με τον πιο μαγικό τρόπο κάνoντας στη κυριολεξία μόνο 5 λήψεις. Σα να λέμε «ήταν να βγει» και κύλησαν όλα τέλεια. Starstruck.

starstruck

starstruck

– Με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς και γιατί;

–       Tim Walker γιατί είναι ο Tim Walker

–       Yayoi Kusama γιατί χειρίζεται το χρώμα και τις φόρμες με ένα πολύ θρασύ τρόπο

–       Sylwana Zybura (aka Madame Peripetie) πέρα απ τους προφανείς λόγους.. κάνει εκπληκτική χρήση φωτός στις δουλειές της, κάποιες φιγούρες μοιάζουν ημιδιάφανες.

–       Li Hongbo (Contemporary Artist/Paper Sculptures) ένιωθα ότι έβλεπα effects από 3d πρόγραμμα μπροστα στα μάτια μου. [Θέλω να μου φτιάξει πολλά πράγματα]

–       Yvonne Kwok (Fashion & Contemporary design)  She s so fresh, exciting [Θέλω να μου φτιάξει πολλά πράγματα]

–       Willy Verginer απόλυτη ισορροπία ρεαλισμού και σουρρεαλισμού

–       Δε θα έλεγα όχι και σε μία συνεργασία με τον Michel Gondry

 

– Θα σε ενδιέφερε να κάνεις κάποιο μεγαλύτερο project; Βίντεο πχ

Η κινούμενη εικόνα είναι ένας άλλος τομέας, πολύ πιο δύσκολος απ το στατικό, απαιτεί περισσότερο χρόνο αλλα σαφώς και θα με ενδιέφερε. Εκεί βέβαια δε μιλάμε για one woman show όπως είναι τώρα αλλά για μια ομαδική δουλειά με πολύ περισσότερο τρέξιμο. Απαιτεί άψογο συντονισμό όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό. Είμαι βέβαια της άποψης ότι αν έχεις απίστευτη όρεξη να δημιουργήσεις κάτι και κάνεις focus θα βγει καλό και το αποτέλεσμα. Όπως και να χει, αφήνομαι να δω που θα με πάει από μόνο του.

 

Θα  βρείτε την Marion Toy  στα παρακάτω links:

instagram.com/marion_toy
facebook.com/mariontoyworld

mariontoy.tumblr.com
behance.net/mariontoy
melissa-straws bullseye onceuponafold matchpont