Συνέντευξη: Lee “Scratch” Perry

Λίγες μέρες πριν έρθει για μια ακόμα φορά στη χώρα μας, για χάρη του Winter Plissken Festival, ο πρωτοπόρος Τζαμαικανός μουσικός, τραγουδιστής και παραγωγός Lee “Scratch” Perry μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του poplie.eu για τις συνεργασίες του με τον Bob Marley και τους Clash, για τους Swans και αποκαλύπτει τι συνέβη τελικά και το θρυλικό studio The Black Ark έγινε στάχτη.

Το curator.gr φιλοξενεί ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσε ο απολαυστικός κύριος Perry στον Κώστα Καραμιχάλη* για λογαριασμό του poplie web radio.

leescratchperry

Τι θυμάσαι από την τελευταία σου επίσκεψη στην Ελλάδα, μαζί με τους Congos και τον Max Romeo;

Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήταν μια πραγματική πνευματική συνεδρία, σαν να πήραμε κάτι που ήταν μουσικά και πνευματικά νεκρό και το επαναφέραμε στη ζωή. Το κάναμε να ξαναδεί και να ξαναζήσει στην Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμά μου, αυτό θα κάνουμε και αυτή τη φορά. “Dub revolution, ganja revolution in Greece. Hello Greece, peace, to the police in Greece”

Στο Winter Plissken θα παίξεις μεταξύ άλλων και με τους Swans. Έχεις ακούσει τους δίσκους  των Swans;

Τους Swans δεν τους έχω ακούσει, αλλά θα τους έλεγα: γεια σας Swans, ας είναι ευλογημένες οι λίμνες, ας είναι ευλογημένα τα νερά για να επιστρέψετε στο σπίτι σας ασφαλείς.

Έχεις συνεργαστεί με αμέτρητους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια. Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζεις;

Ναι, έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς καλούς ανθρώπους, αλλά σε αυτόν που θα δώσω το μεγαλύτερο credit, είναι φυσικά ο Bob (Marley). Είχαμε τρομερή επικοινωνία , καταλαβαινόμασταν πολύ εύκολα. Λειτουργούσαμε στο ίδιο μήκος κύματος, αλληλοσυμπληρώναμε τέλεια ο ένας τον άλλο. Ήταν ένας απίστευτος άνθρωπος ο Bob, βοηθούσε τους φτωχούς και καταλάβαινε. Και οι Congos ήταν καταπληκτικοί και ο Max Romeo επίσης, αλλά αυτό που είχαμε με τον Bob ήταν κάτι διαφορετικό.-Σε αυτό το σημείο αρχίζει να τραγουδάει το “Sun Is Shining”

Πως ήταν η εμπειρία του να είσαι παραγωγός στους Clash, μιας μπάντας η οποία ανήκε στο punk rock κίνημα και πως είδες την προσέγγιση των Clash πάνω στη reggae μουσική (μιας που οι Clash ηχογράφησαν αρκετά κομμάτια με “reggae feeling”.

Ήταν πολύ εύκολο να τους καταλάβω (γελάει). Όταν μπήκαμε μαζί στο στούντιο τους είπα ότι αυτό που κάνετε είναι ωραίο, αλλά πρέπει να χαμηλώσετε την ταχύτητα με την οποία παίζετε. Δεν υπάρχει ανάγκη να παίζετε τόσο γρήγορα τη μουσική σας. Αν παίξετε χαμηλότερα, θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Ευτυχώς με άκουσαν (γελάει). Τους αγαπώ και τους σέβομαι πάρα πολύ τους Clash.

Πως βλέπεις τη dub και τη reggae μουσική σήμερα; Υπάρχουν κάποιοι από τη νέα γενιά που σου αρέσουν;

Μου αρέσουν πάρα πολύ οι Τζαμαικανοί νέοι καλλιτέχνες, αλλά δε μου αρέσει καθόλου αυτό το νέο ιδίωμα της χορευτικής reggae, το devil dance. Δεν έχει το πνευματικό υπόβαθρο και τη διάσταση που πρέπει. Είναι πολύ της μόδας και στη Τζαμάικα, αλλά και στην Ευρώπη αυτό τον καιρό, αλλά δεν είναι κάτι μεγάλο στο δικό μου μυαλό.

Υπάρχουν πολλές φήμες γύρω από το τι πραγματικά συνέβη με το στούντιο The Black Ark το οποίο είχες στη Τζαμάικα και στο οποίο γράφτηκαν όλα αυτά τα μεγάλα τραγούδια στο παρελθόν. Τελικά ποια είναι η αλήθεια; Θέλεις να τη μοιραστείς μαζί μας;

Το Black Ark ήταν στην πραγματικότητα μια κιβωτός. Ερχόταν κόσμος εκείνο τον καιρό της μεγάλης πείνας και δυστυχίας στη Τζαμάικα, ηχογραφούσε τα τραγούδια του αλλά άφηνε πίσω του όλη την κακή ενέργεια και τη γρουσουζιά που κουβαλούσε, λόγω της κατάστασης στη χώρα. Πληρώναμε μεν το νοίκι μας με αυτά τα λεφτά, αλλά κάποια στιγμή συγκεντρώθηκε στο Black Ark πολύ κακή ενέργεια και γρουσουζιά. Έτσι λοιπόν είπα, θα κάψω την κακομοιριά, τη γρουσουζιά, την κακή τύχη και στο τέλος θα κάτσω και θα γελάσω. Έτσι και έγινε. Το έκαψα για να διώξω τη μιζέρια. Αυτό είναι το μυστικό του Black Ark, δεν υπάρχει  τίποτα περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια είσαι κάτοικος Ελβετίας. Πως προέκυψε αυτό; Γιατί ένας Τζαμαικανός να επιλέξει μια χώρα σαν την Ελβετία για μόνιμη κατοικία;

Στην πραγματικότητα ήρθα από τον πλανήτη μου στη γη ως ένα μωρό Εσκιμώων. Είχα συνηθίσει στον πάγο και στο χιόνι και επειδή στη Τζαμάικα δεν έχει ούτε πάγο ούτε χιόνι, επέλεξα το κοντινότερο μέρος, την Ελβετία. Είμαι εθισμένος στον πάγο, έρχομαι από την εποχή των παγετώνων με τη μορφή του σούπερμαν. Ζω λοιπόν στα βουνά της Ελβετίας για να είμαι κοντά στον πάγο: “to cool my super-it, to cool my super arm and to manifest my super plan.”

Ο Lee “Scratch” Perry θα εμφανιστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Δεκέμβρη αντίστοιχα, στα πλαίσια του Winter Plissken Festival. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ κι εδώ.

* Αυτή η συνέντευξη δε θα είχε γίνει ποτέ χωρίς τη συνδρομή των παραγωγών του poplie Manand, Chico και SoulBeat.